Beschrijving opleiding

Wat kan je verwachten?

Opbouw van de opleiding

Bij de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde krijg je in elke periode van tien weken te maken met projecten en theorielessen. De theorielessen sluiten aan bij de projecten die in die periode worden uitgevoerd. De projecten hebben als thema ‘bedrijfsbezoek’, ‘productontwerp’, ‘ergonomie en arbo’, ‘omgevingsanalyse, ‘onderzoek & advies’, ‘asset management en logistiek’ en ‘ondernemen’. Bij bijna al deze projecten zijn bedrijven de opdrachtgever, zodat je vanaf het begin van de opleiding in aanraking komt met de praktijk en leert wat bedrijven belangrijk vinden.

Naast de theorielessen en projecten loop je maar liefst drie stages. Dat biedt je de kans om je optimaal te oriënteren op een voor jou interessante werkomgeving en groei je op een natuurlijke manier toe naar je eerste baan.

Stage

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde loop je in zowel het tweede, derde als vierde studiejaar stage. Omdat je als technisch bedrijfskundige vaak bij internationaal opererende organisaties terechtkomt, is het belangrijk dat je internationale ervaring opdoet. De opleiding biedt je de mogelijkheid om je stage(s) in het buitenland te lopen.

Locatiespecialisaties

Je kunt deze opleiding volgen bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Dit is een open, ondernemende en sociale hogeschool aan de rand van de stad. De school heeft goede relaties met andere hogescholen en universiteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven om elkaar te versterken, maar ook te inspireren. De opleiding sluit daardoor goed aan op de beroepspraktijk. Bij Hogeschool Inholland Alkmaar krijg je niet alleen goed onderwijs, je zult je er ook thuis voelen.

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?

De opleiding Technische Bedrijfskunde draait helemaal om het ontwerpen en verbeteren van bedrijfsprocessen. Deze processen helpen om een bedrijf efficiënt en effectief te laten draaien. Je krijgt te maken met alle afdelingen binnen een organisatie: de productieafdeling, verkoop en marketing, distributie, financiën en personeelszaken.

Samenwerken

Samenwerking loopt als rode draad door de opleiding. De samenwerking met het bedrijfsleven begint meteen in het eerste jaar. Vanaf periode één ga je in opdracht van een bedrijf een probleem oplossen. Je doet dit samen met drie andere studenten in een projectgroep. De projectgroep wordt begeleid en ondersteund door een ervaren docent. Je gaat bij het bedrijf op bezoek om het probleem te analyseren. Het project wordt afgesloten met een presentatie van de oplossing bij het bedrijf. Het is voor de opdrachtgever van groot belang dat er een goede oplossing wordt geboden. In het tweede en derde jaar worden de opdrachten van de bedrijven gecompliceerder. Deze projecten hebben dan ook een looptijd van twee onderwijsperioden. De opleiding en de studievereniging TBK hebben binding met veel bedrijven in de regio. Deze bedrijven willen graag met ons samenwerken om van onze kennis gebruik te maken waardoor zij allerlei soorten problemen kunnen oplossen.

Hoe zit het met studiebegeleiding?

Om je leerproces en de keuzes die je daarbij moet maken te ondersteunen, krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen. In individuele gesprekken wordt je studievoortgang besproken. Mocht je bepaalde moeilijkheden bij de studie ervaren, dan kun je een beroep doen op je begeleider. Heb je vragen of problemen van meer persoonlijke aard? Dan kun je daarmee bij een studentendecaan terecht. In deze opleiding sta je er sowieso niet alleen voor. Je doet veel opdrachten in projectgroepen waarbij je nauw samenwerkt met andere studenten. Bij ieder project is echter ook een projectbegeleider betrokken. Deze docent coacht het projectteam, let erop dat de samenwerking goed verloopt en zorgt dat de opdracht binnen de deadline wordt volbracht.

Studiebelasting

Tijdens het eerste jaar (de propedeuse) van de opleiding beoordeelt Hogeschool Inholland op grond van je behaalde studieresultaten of je aan de voorwaarden voldoet om verder te studeren. Natuurlijk bekijk jij ook of de opleiding voor jou haalbaar is en aan je verwachtingen voldoet. Om deze studie succesvol te kunnen doorlopen, moet je uitgaan van een volledige werkweek van 40 studiebelastingsuren. Dat betekent dat je naast de wekelijkse college-uren tijd moet besteden aan je huiswerk, je project en de voorbereiding op je tentamens. Om eventuele latere teleurstellingen te voorkomen en tijdig een andere keuze te kunnen maken, krijg je aan het eind van het eerste jaar een studieadvies.

Het belangrijkste criterium voor de beoordeling van je resultaten is het aantal behaalde studiepunten (European Credits of EC’s). Wanneer je niet voldoende punten hebt gehaald krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dat houdt in dat je niet bij dezelfde opleiding aan Hogeschool Inholland verder kunt studeren.
Lees meer over Bindend studieadvies

Welke vakken krijg je?

Je krijgt lessen in onderwerpen als:

Periode 1

Project: Bedrijfsbezoeken

Periode 2

Project: Productontwerp

Periode 3

Project: Arbo en Ergonomie

Periode 4

Project: Omgevingsanalyse

Afstuderen

Je sluit de opleiding Technische Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht in een bedrijf. Je laat zien dat je op hbo-niveau in een professionele (technische) omgeving kunt werken. Na je afstuderen ontvang je de graad van Bachelor of Science en mag je de titel B Sc achter je naam of ingenieur (ing.) voor je naam voeren.